Schapen in de wijk?

Het wijkplatform is onlangs benaderd door Theo Verriet, bewoner van de Ochtendnevel 25.  Hij  kwam met het idee om het openbaar groen van de Wiebeltuinen (ontworpen door kunstenares Annelies van Dijk), op een andere wijze te gaan beheren. Nu worden die elke 10-14 dagen bijna een hele dag gemaaid met heel luidruchtige bosmaaiers en daarna de paden schoongemaakt met bladblazers. Dat kan anders: het maaien kan worden ondervangen door er een paar dagen een kleine schaapskudde te laten grazen. Dat hoeft maar 2 of 3 keer per seizoen en duurt 2 dagen per keer.
Bovendien zijn er meer stroken, waar in plaats van maaien, met begrazing van schapen gewerkt kan worden.  Eerder al was er het idee om het kale terrein, tussen de 2 tunnels bij het NS-station, waar het Huis der Gemeente gebouwd zou gaan worden, in te zaaien met een weidemengsel en daar schapen op te laten grazen. Dat idee heeft nog steeds kans van slagen.
Begrazing door schapen heeft positieve effecten op soorten van planten, insecten en vogels. Ook dagenlang minder lawaai en stank van het maaien. Niet helemaal uniek in Nederland, maar wel bijzonder in onze woonomgeving en erg leuk voor de kinderen enz.
Natuurlijk zijn er ook nadelen, want hoe lossen we het op met de (meestal) harde drollen op die speelvelden; afzetting gebeurt met tijdelijke afrastering. Als er geen direct toezicht is, dan staat het schrikdraad aan.
Wij willen graag weten of er voldoende draagvlak is voor dit idee bij de omwonenden en de kinderen die er vaak spelen. Als er een groot draagvlak is, dan gaan we in overleg met de gemeente om begrazing met schapen in 2018 op proef uit te proberen.

1 antwoord
  1. Jannie
    Jannie zegt:

    Helemaal zo’n gek idee nog niet. Zo lang de omheining van de schapen goed geregeld is. Het is in ieder geval een stuk schonere, natuurlijkere en stillere manier van ‘onderhoud’.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *