Schouwpad verboden voor honden

Maaike Weenink, afd Communicatie van de Gemeente: Reactie namens de gemeente en het Waterschap: Gezien de discussie op Facebookgroep Elst Gld en de vraag om duidelijkheid geven we graag de volgende reactie: Allereerst willen we graag iedereen die lekker wil wandelen in Westeraam of vanuit de wijk naar park Lingezegen gaat verzoeken het pad aan de Via Alosta aan de noordoostkant van de wijk te gebruiken. Met de fiets kunt u ook naar park Lingezegen via het fietspad bij Stier en de gemeente gaat nog een extra wandelpad vanuit Regenboog naar Park Lingezegen maken.
Dan even verder over het pad achter de Germaan. Dit is een schouwpad van het Waterschap. Mag je daar nu wel of niet wandelen? En mag de hond wel of niet mee? De regels hiervoor van het waterschap zijn dat individuele wandelaars de schouwpaden incidenteel mogen gebruiken en dat honden niet zijn toegestaan. Het schouwpad is niet bedoeld als wandelpad, maar als pad voor onderhoud dat het Waterschap uitvoert. Omdat dit niet duidelijk was heeft de gemeente, in opdracht van het Waterschap, naast het hek dat het schouwpad al afsluit het verbodsbord voor honden geplaatst. Op het moment dat er overlast is voor agrariers, omwonenden of er schade aangericht wordt aan de natuur, dan kan het schouwpad helemaal worden afgesloten. Dat is niet de bedoeling van het Waterschap en de gemeente, tenzij we merken dat de extra maatregelen die we hebben genomen onvoldoende zijn. We kijken daarom in februari 2018 of het gebruik van het schouwpad in overeenstemming is met de regels van het Waterschap.

> We plaatsen in de volgende wijkkrant een kort artikel met bovenstaande uitleg zodat iedereen in de wijk op de hoogte is.

12 antwoorden
 1. Ellen Veerbeek
  Ellen Veerbeek zegt:

  Ik vind het raar dat je er wel mag lopen zonder en niet met hond. Je kunt hier juist heerlijk met je hond lopen zonder gevaar voor verkeer. Je bezorgt niemand poep overlast en hoeft geen verplichte praatjes te maken of te staan wachten zoals op de veel te kleine hondenveldjes. Het probleem is dat mensen in de huizen met de achtertuin aan het water waar je dan langs loopt denken dat er naar ze gekeken wordt. Nou echt niet want die mensen interesseren niemand een drol. Maar ze zien de wandelaars en honden als last en belemmering. Absurt dat door “connecties” van deze bewoners dit verbod wordt doorgezet. Ach ja, als je geld hebt… Want zo voelt het. Anders zou hier nooit zo’n punt van worden gemaakt.

  Beantwoorden
   • Jan
    Jan zegt:

    Heel vervelend voor je dat als je het kleine stukje achter de Germaan hebt gewandeld weer in een omgeving komt waar honden mogen komen. Ik vraag me af of dit nu niet voor extra overlast gaat zorgen. Een persoon die op en neer gaat lopen op dit stukje grond omdat ze bang is voor honden. Wat gaat dit een overlast geven voor die arme bewoners.

    Beantwoorden
 2. Ronald
  Ronald zegt:

  Beetje triest dat juist het waterschap zo graag met een verbod strooit in een “openbaar park” . Een schouwpad afsluiten wat door gemeenschapsgeld is aangelegd is echt een bureaucratische misstap om dit zogenaamde park te ontsluiten. Alleen al het plaatsen van twee hekken is al zo’n verspilling van geld. Wie heeft er last van dat er een paar honden op een aangelegd wandelpad lopen? Ja die drie bewoners die er over geklaagd hebben. In de gehele Westeraam is geen enkele strook langs waterpartijen afgesloten, behalve die ene dan.. Leg het maar uit. En als je er alleen maar over wilt communiceren als er vragen gesteld wordt, maar niet wilt overleggen dan kan je maar beter dat gehele gebied maar gaan afsluiten. Het zou mooi zijn aan te geven waarom deze strook nou juist afgesloten moet worden.. Want dat is nergens te lezen.

  Beantwoorden
 3. Ronald Hagenus
  Ronald Hagenus zegt:

  Wat een belachelijke actie. De gemeente en waterschap zwicht voor klagende omwoners!!
  Nu zijn nog veel meer bewoners van de Westeraam boos! Facebook ontploft door deze actie! Schande!!

  Beantwoorden
 4. Martijn
  Martijn zegt:

  M.n. de mensen die uitkijken op dat schouwpad hebben er ‘last’ van. Hebben zelf ook al ‘s verboden toegangsbordjes geplaatst. Ze menen het uitzicht ook te hebben gekocht.
  Prima dat er nu duidelijk wordt geschept! Paden en routes genoeg toch? En zeker wanneer het nieuwe gedeelte richting Rijkerswoerdse Plassen ook klaar is.

  Beantwoorden
 5. Luza
  Luza zegt:

  Jammer dat de gemeente en waterschap geld van de gemeenschap voor borden uitgeeft en ect er zijn volgens mij wel belangrijkere dingen waar ze zich mee bezig moeten houden als er nu echt overlast zou zijn zou ik zeggen jullie hebben gelijk maar nu allleen een wandelaar met hond kom op zeg . Ga in Noorwegen wonen daar heb je van niemand last laat lekker de wandelaar met hond daar lopen of verleg het pad naast het draadje met struiken er voor zodat hun vrij zitten en wij er kunnen wandelen

  Beantwoorden
 6. Wim
  Wim zegt:

  Eigenlijk is er maar een woord voor en dat is “Triest”.

  Triest, dat het Waterschap en de Gemeente zwichten voor een enkele bewoner die problemen heeft met het feit dat er mensen gebruik maken van het schouw pad. Wat vele bewoners een mooie wandelroute vinden wordt door een enkele bewoner van de Germaan die zich niet kan gedragen teniet gedaan omdat “hij” die het hardst roep wordt en gehoord en voor de goede vrede gaan we dan een compromis oplossing in het leven roepen. Een oplossing waar niemand zich in kan vinden. Want wandelaars blijven een mooie route zoeken en helaas voor de hondenbezitters die graag gebruik maken van dit mooie pad is het niet meer toegestaan hier te wandelen deze laatste worden nu verbannen naar een andere weg. En dat alleen maar omdat er een enkele individu zich beroept op allerlei niets zeggende argumenten.

  Zoals ik al zei TRIEST

  Laatste opmerking:
  Als we eens gaan stemmen wie er graag over dit pad wandelt met of zonder hond dan weet ik de uitslag al, namelijk “heel veel wandelaars uit de wijk voor en een enkele individu tegen”

  Beantwoorden
 7. John
  John zegt:

  En wie gaat dan bepalen of de genomen maatregelen wel of niet voldoende zijn?
  Hoogstwaarschijnlijk blijven de zeurders van de Germaan doorgaan met klagen als er eens iemand voorbij wandelt en derhalve zal de gemeente en het Waterschap wederom zwichten en alles afsluiten.
  Hoezo democratie?

  Beantwoorden
 8. Jan
  Jan zegt:

  Waar hebben wij het over? Uit het besluit (https://www.waterschaprivierenland.nl/cvdr/cvdr372829_1/Eigendommenbeleid+Waterschap+Rivierenland.htm) van het waterschap valt te concluderen dat: “honden worden niet toegestaan op schouwpaden; wanneer dit bij uitzondering wel wordt toegestaan, dienen ze aangelijnd te zijn”. M.a.w. hier kan simpel de uitzonderingregel worden gehanteerd! De honden bezorgen de zeurende (enkele) bewoners niet de ergernis maar de baasjes. Deze wandelen immers wellicht een aantal keer per jaar achter de woningen langs. Privacy kan worden gecreeerd door het individu middels een natuurlijke afscheiding zodat de massa er niet onder hoeft te leiden! Persoonlijk advies: de klagende huilebalk kan wellicht beter eens naar een psycholoog gaan! We leven samen op deze aarde!

  Beantwoorden
  • Hunter
   Hunter zegt:

   “geef elkaar de ruimte” 😉 zoals de gemeente in de Dorpsstraat roept! Zou hier ook mooit van toepassing kunnen zijn. Maar nee, zoals in eerdere reacties is te lezen “degene die het hardst roept…… Je zou kunnen zeggen discriminatie van de hond ;-).

   Beantwoorden
 9. Hunter
  Hunter zegt:

  “geef elkaar de ruimte” 😉 zoals de gemeente in de Dorpsstraat roept! Zou hier ook mooi van toepassing kunnen zijn. Maar nee, zoals in eerdere reacties is te lezen “degene die het hardst roept…… Je zou kunnen zeggen discriminatie van de hond 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *